Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

ERASMUS + w przasnyskiej Jedynce

19 maja w ramach programu ERASMUS+ do SP nr 1 w Przasnyszu zawitała grupa uczniów i nauczycieli z różnych krajów: Anglii, Portugalii, Chorwacji i Włoch.

Uroczyste powitanie pod nazwą „Children’s food festival” miało miejsce 20 maja na hali sportowej SP nr 1. Uczniowie naszej szkoły przedstawili krótki program artystyczny. Następnie cudzoziemcy mieli okazję spróbować typowo polskich produktów (różnego rodzaju chleba, ciast i kiełbas, szynki, ogórków kiszonych, smalcu, słodkiego twarożku i polskich jabłek).

Po degustacji goście w towarzystwie naszych uczniów zwiedzili szkołę a później odbył się wykład i warsztaty na temat higieny przygotowywania posiłków oraz piramidy żywienia wartości odżywczych poszczególnych polskich dań, prowadzony przez panią Magdalenę Prekiel.

Kolejnym punktem programu w tym dniu były warsztaty kulinarne pod kierunkiem pani Ewy Nażgiewicz oraz nauczycieli: Katarzyny Bieńkowskiej i Marty Mianowskiej. W bardzo miłej atmosferze przygotowane zostały zdrowe desery, którymi  poczęstowano podopiecznych ŚDS przy ul. Św. Wojciecha 5 w Przasnyszu. Zagraniczni goście byli pod wrażeniem tej wizyty i miłego powitania jakie przygotowały dla nich osoby niepełnosprawne.

Następnie cała grupa zwiedzała nasze miasto, zachwycając się jego architekturą.

Kolejny dzień, 21 maja, dostarczył naszym gościom wielu wrażeń, ponieważ zorganizowaliśmy dla nich wycieczkę rowerową do Chojnowa, gdzie miały miejsce warsztaty kulinarne – pieczenie chleba. Po degustacji czekała na nich kolejna niespodzianka, a mianowicie przejazd drezyną i warsztaty w Czernicach Borowych – lepienie pierogów. Najedzeni i zadowoleni, wszyscy bezpiecznie wróciliśmy do Przasnysza, gdzie naszymi gośćmi zaopiekowali się uczniowie i ich rodzice.

Środa, 22 maja, to kulinarny dzień, spędzony w naszej szkole. Zaplanowano wykład pani Magdaleny Prekiel połączony z degustacją, na temat wartości odżywczych bigosu, kiszonej kapusty i ogórków kiszonych oraz warsztaty kulinarne pod kierunkiem pani Ewy Nażgiewicz. W czasie tych zajęć powstały znakomite dania: bigos z cukinii, bigos z młodej kapusty, pierogi z kapustą i grzybami oraz biały barszcz. Następnie dobyła się degustacja dla wszystkich uczestników warsztatów, nauczycieli SP1 oraz Burmistrza i Skarbnika miasta Przasnysz.

To było kolejne ciekawe doświadczenie kulinarne oraz okazją do integracji grona pedagogicznego i uczniów naszej szkoły z grupą zagranicznych przyjaciół.

Przed nami jeszcze kilka atrakcji.

 W czwartek, 23 maja, odbędzie się wycieczka do Torunia, gdzie oprócz zwiedzania zabytków tego miasta zaplanowano kolejne warsztaty kulinarne – pieczenie pierników. Mamy nadzieję, że nasi goście wrócą z tej wyprawy zadowoleni.

 Piątek, 24 maja, to ostatni dzień spędzony w naszej szkole. Zaplanowaliśmy apel podsumowujący, na którym wręczymy naszym gościom certyfikaty uczestnictwa oraz drobne upominki. Następnie odbędą się warsztaty artystyczne, a po obiedzie impreza pożegnalna na GIBONIE z muzyką, konkursami i zawodami sportowymi. Oczywiście nie zabraknie atrakcji kulinarnych.

W sobotę, 25 maja, pożegnamy naszych gości na lotnisku w Warszawie i Modlinie z nadzieją, że polska gościnność pozostanie im w pamięci na zawsze.


Przejdź do góry